Tuesday, January 3, 2012

Puding Keju Karamel / Caramel Cheese Pudding

dari blog ini : citarasawan.blogspot.com



Karamel
100gm gula pasir
(Masak gula hingga perang, tuang cepat ke dalam acuan-acuan kecil, ketepikan)

Bahan Puding Keju
150gm cream cheese - lembutkan pada suhu bilik
50gm gula pasir
1/4 sudu teh garam
100ml susu sejat / susu cair
200ml air
3 biji telur - di pukul ringan

6 biji acuan kecil - di gris mentega terlebih dahulu

Cara-cara :
1.  Satukan cream cheese, gula pasir dan garam.  Whisk hingga bergaul rata dan dan tidak berketul.
2.  Satukan susu segar dan air, kemudian tuang sedikit-sedikit ke dalam adunan cream cheese sambil di pukul hingga rata.
3.  Masukkan telur dan gaul hingga rata dan sebati.  Tapis ke dalam jug kecil.
4.  Tuang adunan ke dalam acuan berisi karamel hingga penuh.
5.  Bakar di dalam oven yang telah di panaskan terlebih dahulu secara bain marie (letak acuan dalam dulang berisi air panas) pada suhu 160C di rak tengah selama 1 jam.
6.  Simpan di dalam peti sejuk sekurang-kurang 4 jam atau lebih sebelum di keluarkan dari acuan.

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...