Tuesday, March 8, 2011

tips nak buat kuih-kuih talam

1. selepas mencampurkan semua bahan hendahlah ditapis. kemudian masak dengan api yang perlahan. kacau dengan whisk dan sesekali sendukkan ditepi-tepi periuk. apabila sudah ada gentelan tepung. tutup api dan kacau sehingga sebati dengan wish. kacau perlahan. tak nak tepung berbuih.

2. buka api semua dan kacau perlahan sehingga kelihatan buih-buih POP tepung tu meletup. tutup api dan kacau tepung dan kemudian tuang dalam loyang. ketuk-ketuk tepung yang bergentel dengan sudu. kemudian tarik secara membulat menggunakan belakang sudu.

3. biasanya lapisan bawah dimasak 20 minit. lapisan atas di masak 30 minit. hendaklah dilap tudung setiap 5 minit sehingga masak. air hendaklah betul-betul panas.

result keluar dah

yahooo!!!!! result ms sanju dah keluar. another A. suka-suka amat suka. syukur alhamdulillah. harap-harap kali ni dapatlah best student. geram giler...nak dapat title tu.....

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...