Monday, April 18, 2011

ang koo kuih

aku suka sangat kuih ni. lama cari resepi akhirnya jumpa di dalam blog cekvisionhome. harus ku cua...tq kerana buat resepi ini. dan minta laluan hormat untuk mencedok resepi ini bagi merealisasikan pembikinananya...
 
KUIH KOO...ANGKU...

 
BAHAN-BAHANNYA...

  • 100 grams ubi keledek....( kalau guna keledek warna putih baru cantik nak letak color yg kita suka...)
  • 400 grams tepung pulut...
  • 1 cawan pati santan...( kalau guna santan kotak..maknanya yg ni jgn + ngan air k...)
  • 3/4 cawan santan kedua...( yang ni agak2la + ngan air tuk dptkan 3/4 cawan...)
  • 2 sudu besar gula pasir
  • 2 sudu besar minyak...( aku guna minyak jagung....)
  • 1/2 sudu kecil garam...
  • Beberapa titik pewarna....( kalau guna....)
  • Daun pisang secukupnya....digunting ikut saiz acuan....
 
CARA-CARA PENYEDIAANNYA....
  • Keledek dikupas kulit....dipotong kecil....dikukus sehingga masak...
  • Setelah masak ...keluarkan dari kukusan....dilenyek hingga lumat....kalau nak blend pun boleh...lagi mudah keje....
  • Campurkan 280 grams tepung pulut kedalam pes keledek tadi....gaul sebati...ketepikan dulu k....
  • Campurkan 3/4 cawan santan yg kedua ngan gula ...minyak...garam...dan pewarna jika guna...ke dalam periuk...dan masakkan campuran ni sehingga gula larut dan campuran sebati....
  • Campurkan pula campuran santan ni ngan baki 120 grams tepung pulut yang tinggal....gaul sebati....
  • Masukkan pula pes keledek tadi dan jugak 1 cawan pati santan....Uli sebati hingga menjadi dough yang lembut dan tidak melekat ditangan....( 1 cawan santan jgn terus dituang semua....tuang sikit2 ...pas tu diuli sampai kita agak2 tak melekat lagi ditgn...kira dah oklah tu....takut jugak kalau terus masuk sume...lembikla pulak nanti....ok eek....)
  • Bahagikan dough ikut kesesuain saiz acuan.....dan dibulat2kan....leperkan ditangan ...masukkan inti kedalamnya....balutkan inti...dan bulatkan semula....masuk dan tekan perlahan kedalam acuan yg telah disapu ngan sedikit minyak...letakkan keatas daun pisang yg disapu jugak ngan sedikit minyak....buatla proses ni sehingga selesai....
  • Panaskan kukusan....susunkan kuih koo kedalam loyang kukusan....kukuslah lebihkurang 10 - 12 minit dengan api sederhana....
  • Setelah masak...angkat dari kukusan....sapukan sedikit minyak diatas permukaaan Kuih Koo....siap dah...
  • Sejukkan dulu sebelum dihidangkan....amat sesuai utk minum petang atau ole2 ke rumah jiran tetangga atau sanak saudara....
 
INTI KUIH KOO...ANGKU...
BAHAN-BAHANNYA..
  • 500 grams kacang hijau yg dibuang kulitnya...direndam semalaman...( ada jual kat kedai kacang hijau yg dah siap buang kulit ni....)
  • 140 ml air
  • 8 helai daun pandan yg disimpulkan...
  • 2 cawan gula pasir

CARA-CARA PENYEDIAANNYA
  • Kacang hijau yg direndam ditoskan...
  • Kukus kacang hijau lebihkurang 20 min atau sehingga kacang hijau lembut....
  • Angkat dari kukusan....bila dah agak2 suam ....kacang hijau dikisar hancur/lumat ...jadikan pes...
  • Dalam bekas yang sesuai...campurkan air ...gula....dan daun pandan....masak sehingga gula larut....guna api kecik je tau....
  • Pas tu masukkanlah kacang hijau pes tadi...kacau dan gaul sebati....bila inti dah  agak kering/lembab dan tak melekat kat kuali...kira ok dah tu....masak dah....sejukkan...pas tu bolehlah dibulat2kan ....senang utk dimasukkan kedlm dough kuih koo....

 

 

 
Acuan yang aku gunakan...besar gedabak...cari yg comel2 acuan kayu tak adala pulak....

Inti Kuih Koo yg dah siap dikepal bulatkan....

Kuih Koo disusun dalam loyang kukusan sebelum dikukus....
 

1 comment:

5th_E Taib said...

Ramzan, u ols ade buat kuih ni ke utk jualan? huhu.. mak kite sukeeee kuih ni! kalau ade yg frozen (boleh ka?) bagitau ye.. lagi konfiden beli yang dibuat oleh sesama Muslim :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...