Monday, November 22, 2010

kek black forest



resepi :

bahan A:
1 biji kek span coklat bersaiz 8 inci . ni beli siap pon boleh, nak pakai tepung ready made pun boleh. cari dekat kedai kek lah.

bahna B
bahan-bahan hiasan
1 liter krim putar bakers mix (non diary whipping cream)
1biji ceri maraschino
10 keping hiasan coklat
1 tin ceri hitam
100 gm coklat masaan yang dihiris-hiris
sedikit jus

cara membuatnya
1. kek span coklat di bahagi kepada 2 bahagian . belah tengah yer...dan ketepikan
2. putar krim dengan kelajuan sederhana selama 5 minit sehingga kambang dan gebu.
3. letakkan kek span di atas papan kek berukuran 10 inci
4. sapukan sedikit jus di atas lapisan pertama. kemudian sapukan krim putar ke atas kek tersebut, dan letakkan buah ceri yang dipotong.
5. letakan lapisan kek kedua dia tasnya. buat seperti step di atas tadi.  kemudian sapukan krim pada keseluruhan kek. disapu rata menggunakan pisau yang leper atau spatula.
6. kemudian hiaskan dengan hirisan coklat di bahagian tepi.
7. dibahagian gunakan piping berbetuk rosette di sekeliling dan dihiaskan dengan buah ceri.

yeh..dah siap. hasil dari puan noraini zakaria.

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...